SARIMSAK
ar?msak y?ll?k bir bitkidir. So?an, yabani so?an, zambak ve p?rasa ile akraba olan sar?msak do?ada yabani ortamda yeti?mez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi oldu?u, olas?l?kla güneybat? Asya'da do?ada yeti?en Allium longicuspis türünden türetilmi? oldu?u dü?ünülmektedir. S?kl?kla "sar?msak" olarak da an?lan sar?msa??n en iyi kaliteye sahip olan?, germanyum ve selenyum bak?m?ndan zengin topraklarda yeti?ir. Türkiye'de sar?msak üretiminin en yo?un yap?ld??? yer Kastamonu ilinin Ta?k?prü il?esidir. Dünyan?n en kaliteli sar?msa?? burada yeti?ir. Raf ?mrü uzun tad? ve kokusu keskindir. Burada yeti?en sar?msaklar bir y?l süreyle so?uk hava depolar?na ihitya? duyulmadan saklanabilmektedir. 1.Kastamonu Sar?msa??: Pembe beyaz kabuklu, ac?, k??a da dayan?kl? olan sar?msak ihracata elveri?lidir. Orta Kuzey Anadolu'da, ?zellikle Kastamonu'da ?ok üretilir. i? ve d?? piyasada en fazla aranan bir türdür. 2. Edirne Sar?msa??: Beyaz, bej kabuklu, orta irilikte (25 gr kadar) s?k? ba?l? bir sar?msakt?r. Kuru madde oran? % 37.5 tur. Trakya ve Marmara y?resinde üretimi geni? ?apta yap?l?r. 3. Bal?kesir Sar?msa??: Beyaz, kirli siyah kabuklu, gev?ek
yap?l?, taze tüketime uygun bir türdür. Fazla dayan?kl?
olmayan bu sar?msak Marmara'n?n Güney'inde ?ok üretilir. 4. Kara Sar?msak: Taze sar?msak elde etmek üzere yeti?tirilen iri di?li bir türdür. Tad? ac? olan sar?msak yurdumuzda ?ok ekilir. 5. ?spanyol Sar?msa??: Avrupa'da ?ok yeti?tirilen makbul bir sar?msakt?r. Bizde de tar?ma al?nma denemeleri yap?lmal?d?r. ?talyan sar?msa?? denilen pembe renkli bir türün Amerika'da ?ok ekildi?ini yurdumuzda da bilinmektedir. Sar?msa??n bilimsel olarak faydalar? ??yle s?ralanabilir: |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
?deal Depolama Ko?ullar?Genelde 0oC’de % 65-70 RH ko?ullar?nda depolanabilir. |
Yeti?tirilen B?lgelerA??rl?kl? üretim ve kalite olarak Kastamonu sar?msa?? me?hurdur. Yurt d???nda sar?msak ithal edilmektedir. |