SARIMSAK

Sar?msak (Allium sativum), Alliaceae (zambakgiller) familyas?na dahli, Allium cinsinden bir so?anl? bitki türüdür. 25-100 cm yüksekli?e kadar boy atar. Yapraklar?nda, saplar?nda ve toprak alt?ndaki so?an?nda kokulu bir ya? bulunur.

ar?msak y?ll?k bir bitkidir. So?an, yabani so?an, zambak ve p?rasa ile akraba olan sar?msak do?ada yabani ortamda yeti?mez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi oldu?u, olas?l?kla güneybat? Asya'da do?ada yeti?en Allium longicuspis türünden türetilmi? oldu?u dü?ünülmektedir.

S?kl?kla "sar?msak" olarak da an?lan sar?msa??n en iyi kaliteye sahip olan?, germanyum ve selenyum bak?m?ndan zengin topraklarda yeti?ir.

Türkiye'de sar?msak üretiminin en yo?un yap?ld??? yer Kastamonu ilinin Ta?k?prü il?esidir. Dünyan?n en kaliteli sar?msa?? burada yeti?ir. Raf ?mrü uzun tad? ve kokusu keskindir. Burada yeti?en sar?msaklar bir y?l süreyle so?uk hava depolar?na ihitya? duyulmadan saklanabilmektedir.

1.Kastamonu Sar?msa??: Pembe beyaz kabuklu, ac?, k??a da dayan?kl? olan sar?msak ihracata elveri?lidir. Orta Kuzey Anadolu'da, ?zellikle Kastamonu'da ?ok üretilir. i? ve d?? piyasada en fazla aranan bir türdür.

2. Edirne Sar?msa??: Beyaz, bej kabuklu, orta irilikte (25 gr kadar) s?k? ba?l? bir sar?msakt?r. Kuru madde oran? % 37.5 tur. Trakya ve Marmara y?resinde üretimi geni? ?apta yap?l?r.

3. Bal?kesir Sar?msa??: Beyaz, kirli siyah kabuklu, gev?ek yap?l?, taze tüketime uygun bir türdür. Fazla dayan?kl? olmayan bu sar?msak Marmara'n?n Güney'inde ?ok üretilir.
Bunlara ilave olarak, Kayseri, Konya, Bafra-?ar?amba y?relerinde üstün ?zellikte sar?msaklar üretilmektedir.

4. Kara Sar?msak: Taze sar?msak elde etmek üzere yeti?tirilen iri di?li bir türdür. Tad? ac? olan sar?msak yurdumuzda ?ok ekilir.

5. ?spanyol Sar?msa??: Avrupa'da ?ok yeti?tirilen makbul bir sar?msakt?r. Bizde de tar?ma al?nma denemeleri yap?lmal?d?r.

?talyan sar?msa?? denilen pembe renkli bir türün Amerika'da ?ok ekildi?ini yurdumuzda da bilinmektedir.

Sar?msa??n bilimsel olarak faydalar? ??yle s?ralanabilir:
Sigaran?n zararl? etkilerini azalt?r. Zehirlenmeye kar?? etkilidir. Kandaki ?eker miktar?n? dengeler, ?eker hastal???na kar?? en iyi do?al ila?t?r. Kansere kar?? en ?ifal? bitkidir. Kan p?ht?la?mas?n? ?nler. Damar sertli?ini azalt?r. Vücuttan sivrisinek ve b?cekleri uzakla?t?r?r. Sinir sistemini ve kan dola??m?n? düzenler. Gribi ve nezleyi ?nler. Gü? ve enerji verir, din? hissettirir. Ba????kl?k sistemini gü?lendirir. Tansiyonu dü?ürür. Cinsel gücü art?r?r. Di?er bitkilerden 58 kat fazla kalsiyum i?erir.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

?deal Depolama Ko?ullar?


Genelde 0oC’de % 65-70 RH ko?ullar?nda depolanabilir.

Yeti?tirilen B?lgeler

A??rl?kl? üretim ve kalite olarak Kastamonu sar?msa?? me?hurdur. Yurt d???nda sar?msak ithal edilmektedir.
              
脾胃虚弱,气血生化无源,我们就可以吃归脾丸等,在补血活血产后丰胸产品,调理脾胃的中药膳食等,可以很好的改善月经过少,闭经的情况粉嫩公主酒酿蛋丰胸。和有效改变脸部暗黄的情况。气滞血瘀,造成。子宫气血不循环等丰胸方法。我们可以通过调理经络的通透性,来打通经络,疏通血管,排出毒素。来恢复子宫的机制,恢复月经粉嫩公主酒酿蛋