BLUEBERRY
L?KAPA, YABAN MERS?N? olarak adland?r?l?r. Yaban Mersini ?l?man iklim ku?a??na adapte olmu? bir meyve türü olup botanik olarak ger?ek üzümler gurubunda yer almaktad?r. Amerika ba?ta olmak üzere baz? Avrupa ülkelerinde binlerce hektarl?k alanlarda tar?m? yap?lmaktad?r. Ticari olarak yeti?tirilen Yaban mersini 1906 y?l?ndan itibaren Amerika Birle?ik Devletlerinde ba?lat?lan seleksiyon ?al??malar?n?n ürünüdür. ?ok h?zl? bir ?ekilde üretilerek sat??a sunulan Yaban mersinleri Dünyada en popüler meyvelerden biri iken ülkemizdeki yeti?tiricili?i ?ki binli y?llarda Rize;de ba?lat?lm??t?r. klim iste?i bak?m?ndan Do?u Karadeniz B?lgesindeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun;un genelde rak?m? yüksek da? ve yaylalar?nda yaban? formlar? bulunmakta ve y?re halk? taraf?ndan taze olarak, re?el veya pekmez yap?larak tüketilmektedir. Taze meyve olarak, meyve suyu sanayisinde (tek ba??na veya di?er meyve sular? ile kokteyl yap?larak), ila? sanayisinde (kuru meyvesi, ?i?ek, k?k ve yapraklar?), süt ve süt ürünleri teknolojisinde (dondurma, yaban mersinli süt, yo?urt v.s.), kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, ??rek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalar?nda, re?el, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, ?ay (kuru yapra?? ve kuru meyvesi), diyet m?nülerinde, ?arap yap?m?nda (Sibirya) ve bitkisi kulp (sap) yap?m?nda kullan?lmaktad?r. Yaprak ve kuru meyvelerinden yap?lan ?ay ishal giderici
?zellik ta??maktad?r. |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
?deal Depolama Ko?ullar? |
Yeti?tirilen B?lgeler |